fbpx

Piekarnia “Cymes”- najwyższej jakości pieczywo i tradycyjne ciasta

“Cymes” to piekarnia-cukiernia z tradycją. Firma istnieje już prawie 40 lat! Współpraca z takimi miejscami to zaszczyt dla nas, twórców portalu Zado.pl. W poniższym artykule przeczytacie kilka słów od właściceli piekarni-cukierni “Cymes” z Pruszcza Gdańskiego. Opisują historię tej wyjątkowej firmy, technologię wypieku i ideę, jaka od początku im przyświeca. Zapraszamy do lektury:

Firma Cymes powstała w 1982 roku

Zaczęliśmy od produkcji słonych przekąsek takich jak chrupki ziemniaczane i paluszki.
W 1991 roku zaczęliśmy wypiekać pieczywo łącząc z jednej strony nowoczesną technologię, a z drugiej zaś tradycyjne podejście do wypieku chleba. Do wypieku używamy pieców z kamiennymi hertami (płytami) i najlepszych mąk z lokalnych młynów.
Nasze pieczywo bazuje na naturalnych zakwasach wyprowadzanych tradycyjną metodą fermentacji, w znacznej części z mąk z pełnego przemiału z lokalnych młynów, dzięki czemu znajduje uznanie nawet wśród klientów, którzy pamiętają jeszcze smak prawdziwego polskiego chleba.
Wyspecjalizowaliśmy się w chlebach żytnich, w tym bezdrożdżowych.
Piekarnia Cymes jest pierwszą firmą na terenie Trójmiasta, która wykorzystuje technologię Cool Rising.
Jest to nowa technologia, która proponuje innowacyjne podejście do tradycyjnego wypieku. W dosłownym tłumaczeniu technologia ta oznacza „zimny wzrost”, co obrazowo opisuje proces technologiczny. Cymes z powodzeniem wprowadził w swoich punktach sprzedaży wypiek w tej technologii i jest gotowy przedstawić Państwu zalety tego rozwiązania.

Nasza duma

Chleb żytni razowy – Pieczywo żytnie na zakwasie wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Pieczywo żytnie na zakwasie ma także niższy indeks glikemiczny (48), niż pieczywo pszenne (70). Szczególnie korzystne jest to dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych. Co ważne pieczywo żytnie na zakwasie może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych. Regularne spożywanie pieczywa żytniego na zakwasie może zapobiegać także chorobom układu krążenia.

Chleb orkiszowy z dodatkiem, płatków ziemniaczanych, płatków owsianych i maślanki – Chleb orkiszowy to nieprzecenione źródło składników odżywczych. To źródło białka, witamin (z grupy B, PP, A, D, E, K), składników mineralnych (żelazo, potas, wapń, cynk). Niezwykle istotne i cenne jest występowanie w chlebie orkiszowym prozdrowotnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Regularne spożywanie chleba orkiszowego pozytywnie wpłynie na układ krążenia, układ odpornościowy, poprawi perystaltykę jelit, ułatwi koncentrację i ustabilizuje poziom cukru we krwi.

Chleb żytni bez drożdży, na wagę – Chleb wypiekany jak dawniej w dużych 2 kg formach, obsypany mąką. Wypiekany bez użycia drożdży, z mąki żytniej, pszennej, żytniej prażonej.

Cool- Rising

Co charakteryzuje pieczywo dojrzewające w technologii cool – rising?

  • Unikalny aromat i smak,
  • Trwałe walory estetyczne i zapachowe,
  • Chrupiąca skórka i delikatnie wilgotne wnętrze,
  • Naturalnie utrwalone – trwałość nawet do 2 dni od wypieku!

Czym takie pieczywo różni się od tradycyjnie wypieczonego pieczywa?

Przygotowanie ciasta do cool – rising odbywa się w sposób tradycyjny, z wykorzystaniem naturalnych składników bez sztucznych dodatków, barwników, czy konserwantów. Podczas znacznie wydłużonego, bo trwającego aż 12 godzin i stabilnego procesu garowania (dojrzewania) wszelkie procesy istotne dla smaku, aromatu, wartości odżywczych oraz trwałości pieczywa, zachodzą w bardzo korzystnych warunkach. Długie dojrzewanie surowego pieczywa wytwarza naturalną skórkę, która poza walorami estetycznymi spełnia funkcję warstwy ochronnej dla miękiszu. Aromat, wilgoć i inne produkty procesu fermentacji dzięki skórce są uwięzione wewnątrz pieczywa. Dzięki temu miękisz jest długo wilgotny i zatrzymuje wszelkie wartości odżywcze. Ponad to, dzięki wydłużonemu dojrzewaniu, pieczywo w sposób naturalny jest skutecznie utrwalone.

Cukiernia

Naszą cukiernię oparliśmy na starych, tradycyjnych przepisach. Klienci doceniają, że do produkcji używamy naturalnych surowców jak masło czy śmietana, dzięki temu nasze torty mają taki delikatny niepowtarzalny smak.
Nasze torty i inne wyroby cukiernicze są bohaterami wielu bankietów i przyjęć.
Mieliśmy przyjemność pracować m.in. dla:
Rotary International, Sierra Golf Club, Tokary Golf Club, Lions Club, Yachfilm, Politechnika Gdańska, Masterlease, GDDKiA, Lexus, Toyota Carter Gdańsk, Ikea Retail Polska, Necso Entrecanales Cubiertas, VTS Clima, Infoshare, PPNT

Z chęcią będziemy pracowac również z Tobą!

Udostępnij