fbpx

Winnica Jadwiga- polskie wina najwyższej jakości!

Winnica Jadwiga to wyjątkowy punkt na mapie Dolnego Śląska. Naturalna uprawa winorośli, prowadzona z pasją i dbałością o każdy szczegół. Rodzinna, lokalna przetwórnia prowadzona z ogromnym zaangażowaniem. W końcu produkt – wspaniałe polskie wina najwyższej jakości. Poniżej przeczytacie kilka słów o tym unikalnym przedsięwzięciu. Współpraca z takimi miejscami to prawdziwy zaszczyt dla nas, twórców portalu Zado.pl.

Naturalna uprawa winorośli z tradycją

Winnica znajduje się w paśmie Grzbietu Południowego Wzgórz Trzebnickich, ok. 17 km. na północ od Wrocławia. Ze szczytów tych wzgórz rozpościera się przepiękny widok na Nizinę Śląską, z widocznym rozległym Wrocławiem oraz majestatycznym Masywem Ślęży. Pagórki są poprzeplatane siecią szlaków rowerowych.

Warunki klimatyczne panujące w rejonie Wzgórz Trzebnickich są jednymi z najlepszych w Polsce za sprawą ciepłych wiatrów znad Atlantyku (podobnie jak w słynnym Bordeaux), z tego powodu wiosna zaczyna się już pod koniec marca. Tradycje uprawy winorośli na tych ziemiach są bardzo stare. Przed i zaraz po II wojną światowe na wzgórzach w okolicy Trzebnicy były winnice.

Winnicę założono w roku 2015 na powierzchni ok. 1 ha. Wiosna 2020 winnica powiększyła się do 2 ha, na których rosną szczepy białe: Johanniter, Muscaris, Souvignier Gris, Chardonnay oraz czerwone: Pinot Noir, Regent, Rondo, Cabernet. Produkcja opiera się na pracy ręcznej, wykonywanej przez winiarza i jego rodzinę. Uprawa winnych krzewów prowadzona jest metodami umożliwiającymi otrzymanie wysokiej jakości owoców np. poprzez nawożenie nawozami naturalnymi, stosowanymi w rolnictwie ekologicznym.

Lokalny biznes prowadzony z pasją

Pomysł na założenie winnicy dojrzewał latami, a jego realizacja pociągnęła za sobą duże zmiany w życiu prywatnym i zawodowym właściciela. Wykształcenie rolnicze, doświadczenie handlowe i tradycje rodzinne ułatwiły rozpoczęcie produkcji winiarskiej. Powodzenie tej inicjatywy może być dobrym przykładem dla innych, mniejszych gospodarstw poszukujących dochodów z produkcji rolniczej i małego przetwórstwa. Jest to jedna z alternatyw zwiększenia szans na stabilizację ekonomiczną i społeczną na wsi, przy dominującym modelu gospodarstwa wielkopowierzchniowego.

Promowanie własnej produkcji odbywa się poprzez dbanie o najwyższą jakość i odwołanie się do wartości i tradycji regionalno-lokalnych. Sama nazwa winnicy nawiązuje do patronki tej ziemi tj. Św. Jadwigi Śląskiej. Logo winnicy bazuje na kształcie mitry książęcej, a widoczne drapieżne ptaki to sokoły, które są wizualizacją zainteresowań winiarza – sokolnictwem.

Polskie wina docenione w licznych konkursach

Winnica aktywnie uczestniczy w wydarzeniach lokalnych np. dożynki, festyny, Święto Sadów w Trzebnicy, Święto Wina i Sera w Pawłowicach, ale też bywa zapraszana na imprezy o szerszym zasięgu np. Charytatywny Bal Dziennikarzy na Foksal w Warszawie.

Już pierwszy rocznik (2016) należał do udanych, czego wyrazem były medale ENOEXPO -2017. W kolejnych latach wina z Winnicy Jadwiga były doceniane i nagradzane medalami w konkursach krajowych i zagranicznych. Od 2019 rozpoczęto produkcję win naturalnie musujących tzw. Pet Nat-ów. Poszukiwane są nowe możliwości, czego przykładem jest produkcją wina lodowego oraz otrzymanie certyfikatu na produkcję tzw. win mszalnych. Obecne działania koncentrują się na stworzeniu lepszej bazy produkcyjnej i uatrakcyjnieniu pobytu turysty w winiarni.

Prawdziwą winnicę możesz zwiedzić w Polsce!

Właściciele zapraszają do obejrzenia winnicy i winiarni. Istnieje możliwość zorganizowaniu pokazu – degustacji, po uprzednim, telefonicznym umówieniu. Polecany dojazd do winiarni: rowerem z miejsca zamieszkania lub przyjazd pociągiem PKP lub autobusem MPK na przystanek Wrocław Świniary lub szynobusem do Pierwoszowa i dalsza trasa rowerem, z wykorzystanie dróg i ścieżek rowerowych.

Jeśli nie możesz wybrać się na wycieczkę do lokalnej winnicy, polskie wina z Winnicy Jadwiga zamówisz także w sklepie online na zado.pl.

Udostępnij